megulencja.blogspot.be |
Hi there my dear Readers! What’s going on in the first
week of October? Today I prepared for you the chocolate cones for the cold
autumn mornings and evenings. I prepared dessert a bit from my imagination and
using some of recipes found on Internet: 1 cup of sugar, 1 vanilla sugar, 4
tablespoons of cocoa, 0,5 cup of milk, 250g of butter, 2 cups of milk powder
and two bags of rice (100g). Unfortunately they taste so incredibly sweet and
it was hard to form them. I think next time I should try to do it by this
recipe:
> 0,5 cup of sugar
> 1 vanilla sugar
> 4 tablespoons of dark cocoa
> 0,5 cup of water
> 250g of butter
> 3 cups of milk powder
> 203 packages of prepared rice (200-300g)
What do you
think about my chocolate cones? You like it?
Cześć
Kochani! Jak mija Wam pierwszy tydzień października? Przygotowałam dziś dla Was
czekoladowe szyszki na osłodę podczas zimnych jesiennych poranków i wieczorów. Deser
robiłam trochę z pamięci, a trochę z przepisów znalezionych w internecie: 1
szlanka cukru, 1 cukier wanilinowy, 4 łyżki kakao, 0,5 szklanki mleka, masło
250g, 2 szklanki mleka w proszku i 2 torebki ryżu preparowanego po 100g.
Niestety w smaku wyszły niewiarygodnie słodkie i ciężko się je lepiło. Myślę,
że powinnam następnym razem spróbować zrobić je według tych proporcji:
>
0,5 szklanki cukru
>
1 cukier wanilinowy
>
4 łyżki kakao ciemnego
>
0,5 szklanki wody
>
kostka masła - 250g
>
3 szklanki mleka w proszku
>
2-3 paczki ryżu preparowanego – 200-300g
Co sądzicie o
moich czekoladowych szyszkach? Podobają Wam się?
megulencja.blogspot.be |
megulencja.blogspot.be |
megulencja.blogspot.be |
Pamiętam jak moja mama takie robiła, tylko z masą krówkową. Mmmm... Jak to było dawno... 5-6 lat miałam. A czekoladowe? Może rzeczywiście za dużo cukru dałaś. A następnym razem zrób z tabliczki czekolady. :)
OdpowiedzUsuńWolę zrobić własną czekoladę:) Nigdy nie korzystam z tabliczki czekolady (chyba, że testuję nowy przepis, który tego wymaga).
Usuńja czasami mam potrzebę zjeść taki słodki ulepek ;)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio mam taką potrzebę każdego dnia :p
UsuńPycha :) Uwielbiam szyszki :)
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie musisz je zrobić. Bo kiedy jak nie właśnie jesienią? :D
UsuńU mnie w domu robiło się szyszki właśnie w okresie jesienno-zimowym :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI tak smakują! :D
Usuńit looks so yummy
OdpowiedzUsuńhttp://differentcands.blogspot.kr/
And so it is. Try do it at home :)
UsuńThis looks wonderful!
OdpowiedzUsuńThe taste is also wonderful! <3
UsuńUwielbiam wszystkie składniki tych ciasteczek, w związku z czym na pewno je zrobię. Idealne do chrupania w jesienne wieczory! ♥
OdpowiedzUsuńUwaga, są silnie uzależniające ;p
UsuńUwielbiam je! Narobiłaś mi wielkiej ochoty, może w końcu uda mi się je przyrządzić ;)
OdpowiedzUsuńwww.raspberryl0ve.blogspot.com
Są bardzo łatwe do przygotowania. Łączymy w garnku wpierw cukier z kakao, dodajemy wodę/mleko, potem stawiamy na kuchence dodajemy całe masło i mieszamy do póki masło się nie roztopi. Zdejmujemy z kuchenki, czekamy aż troszkę ostygnie, dodajemy mleko w proszku i ryż. Lepimy szyszko-podobne kształty. Et voila! Mamy pyszny deser :D
Usuń